Pages

March 8, 2011

Dynaphos FL-500 Kit Portabil – Review
Introducere

FL-500 este un kit de bliț portabil de la Dynaphos ideal pentru fotografierea în locație, unde nu există o sursă de curent. Puterea lămpii este de 400Ws cu un reglaj de putere de 5 f-stop-uri și o autonomie (conform producatorului) de până la 300 de declanșări. Așadar, în continuare cateva detalii și caracteristici tehnice legate de kit.


Caracteristici:
 • Producător: Dynaphos
 • Denumire produs: FL500
 • Preț: 1750 RON (Verifică prețul)
 • Putere (WS): 400 watt-secundă
 • Număr ghid (GN):  66  @ ISO 100, m
 • Alimentare rețea: Nu
 • Dimensiuni:  450mm x 300mm x 150mm
 • Greutate: 7.4 Kg (geanta cu tot kitul)
 • Interval putere: 5 f-stops
 • Reglaj putere:  1 – 1/16
 • Lampă de modelare:  35W / 24V
 • Senzor slave optic:  Nu
 • Control telecomanda: Nu
 • Suport montare umbrela: Da
 • Sursa de alimentare portabila: Da
 • Răcire: pasivă
 • Mufa sync:  1/8 inch PC
 • Reflector: nu
 • Lampa bliț: Perkin Elmer 400 WS
 • Temperatura culoare: 5500K ± 200K
 • Reîncărcare @ full: 3-4s, @1/16: aprox. 1s

Ce se află în cutie?

Kitul FL-500 este format din cap de blitz RD600 cu lampa de blitz montată si cablu de alimentare, capac de protecţie, powerpack cu reglaje, acumulator, încărcător, manetă de manevare, curea de transport, cablu syncronizare. De asemenea, toate încap foarte bine în servieta de transport ce este inclusă în kit (imaginea de mai jos).
Design

Capul de bliț RD600 este foarte compact (20cm x 13cm x13cm) și ușor. Corpul este construit dintr-un aliaj usor, iar partea din față și spate dintr-un material dur de plastic. Cablu de alimentare este atașat direct de RD600, iar pe panoul din spate se află butonul de pornit/oprint lampa de modelare. Sistemul de prindere pe stativ este simplu, poate fi controlat doar dintr-o manetă demontabilă și permite atât rotirea stanga-dreapta pe orizontală, cât și baleierea pe verticală a capului de bliț. De asemenea, orificiul pentru umbrelă se afla tot pe sistemul de prindere.

Generatorul (power pack-ul) are dimensiunile 21cm x 18cm x 8cm, este compact și ușor. Construcția aceiași ca și pentru RD600. Panoul de control care se află pe generator, conține reglajul de putere, mufele de alimentare la rețeaua electrică, pentru capul de bliț, de sync, leduri indicatoare stare. 
Pe ansamblu, un design simplu, minimalist, modern, un kit elegant, dacă îmi permit să spun.Panoul de control

Puterea blițului. Puterea este ajustabilă cu ajutorul unui potențiometru pe un interval de 5 f-stop-uri, de la 1/1 la 1/16, fără pași (permite utilizarea oricăror valori din acest interval). Ajustarea puterii se face în două trepte, una pe intervalul 1/1 – 1/4  și cealaltă 1/4  - 1/16,  și este realizată cu ajutorul unui buton ce comuta între cele două trepte de putere. Marcajele butonului indica starea de FULL (1 - 1/4) sau FULL/4 (1/4 - 1/16).
Lampa de modelare. Lampa se afla montată pe capul RD600 și se poate opri/porni cu ajutorul întrerupătorului aflat pe partea din spatele capului de bliț. Lamp se oprește singură după aprox. 30 secunde pentru a conserva energia acumulatorului.
Butonul de test al blițului. Butonul permite declanșarea blițului manual pentru a verifica funcționarea acestuia sau pentru a asista la măsurarea expunerii în cazul utilizării unui flashmetru. Se poate folosi, de asemenea, și la descărcarea lămpii atunci când se trece într-o treaptă inferioară de putere.


Leduri indicatoare. "Ready" indică faptul că blițul este încărcat optim, "Error" indică o posibilă eroare, "Energy", starea bateriei. Deasupra butonului pentru comutare între plajele de putere, ledul indică, dacă este aprins, modul "FULL/4".

Pe panou se află și butonul de Pornit/Oprit, mufa de alimentare a capului de bliț, mufa sync și mufa de încărcare acumulator.

Performanță

Test I

Blitzul a fost așezat la o distanță de 2m de fundal, setat la putere maximă și cu reflectorul standard de 18cm atașat.  Foarte important! Numărul ghid (GN) este diferit în funcție modificatorul de lumină folosit.
Cu flashmetru Sekonic L-358, setat la ISO 100 și având timpul de expunere la 1/125sec am făcut măsurători la nivelul fundalului la intervale de 0.6m pornind de la centru cercului de lumină către marginea fundalului.

Rezultate obținute:

Distanța de la centrul razei de lumină 
Măsurătoarea flashmetrului L-358
0 m
f/25
0.6 m
f/25
1.2 m
f/16
1.8 m
f/11
2.4 m
f/5.6


Lumina este consistentă și uniformă pe o arie destul de mare, un aspect  important pentru orice sursă. În cazul de față, cu reflectorul de 18 cm, cercul de lumina uniformă are o raza de aprox 1.2m, sursa fiind la 2m distanță de fundal. Spre margine, lumina scade progresiv și fără treceri bruște de la zona la alta, cu aprox. 4 f-stop-uri și jumătate, ajungând la f/5.6.

Test II

Testul de reîncărcare a blitzului a fost realizat ca și la celelalte review-uri, cu două Pocket Wizard Plus II ce permit sincronizarea pentru declanșarea în rafală a aparatului foto și un Nikon D700 în modul de lucru CL, pentru a putea controla numărul de cadre pe secundă. Puterea blițului a fost setată la 1/16.


Primul test a fost făcut cu 1 cadru pe secundă. Încărcarea făcându-se la aprox. 1sec., toate cadrele au fost expuse relativ corect. Spun asta, pentru ca doar primul cadru a fost expus puțin mai mult decât celelalte. O diferență foarte mică ce poate fi corectată foarte ușor din aparat sau în post-procesare


La testul cu 2 cadre pe secundă secvența de expunere corectă a fost de 1 cadru din 3 consecutive.


Accesorii

Pentru RD600 se poate folosi orice accesoriu din gama pusă la dispoziție de Dynaphos. Pentru utilizarea cu umbrelă este necesară achiziționarea unui reflector de 14 inch.
Din accesoriile utilizate de mine, amintesc: Beauty dish 50cm, Softbox adanc strip cu grid 35 x 140cm, Octodome cu grid 95cm.

Alte accesorii:
Concluzie


În concluzie nu pot sa spun decât că este un kit portabil foarte accesibil, raportul calitate/preț făcându-l ideal pentru fotografia în locație și pentru fotografii mai serioși. Compatibilitatea cu toate accesoriile Dynaphos permite utilizarea lui pentru orice fel de sedință foto, fie portret, fie fashion, produs etc. Plajă mare de putere, 5 f-stop-uri; autonomie de până la 300 declanșări. Oricând se poate achiziționa un acumulator de rezervă pentru o autonomie ridicată.
Minus: sistemul de prindere al accesoriilor nu este metalic;


În continuare, cateva fotografii realizate cu acest kit. Lumina bună.Irina Băniță, portret outdoor

Irina Băniță, portret outdoorShooting pentru rockabilly.ro

Claudia, foarte naturală în fața aparatului foto

Eu, afară la un shooting împreună cu kitul FL-500 :P

3 comments:

 1. frumos kit -ul si vad ca-si face treaba f bine. felicitari pt achizitie ...eu mai am de asteptat fondurile europene :)

  ReplyDelete
 2. Mulțumesc Razvan! ...dar sunt sigur ca nu trebuie să aștepți chiar fonduri europene :P. Nu spun că ar fi ieftin, dar față de alte kituri portabile de pe piață e super.

  ReplyDelete
 3. sincer sa fiu acest echioament este de belea, iar pretul este unul foarte bun in comparatie cu alte kituri de acest gen.Cit despre a isi face treaba eu zic ca exceleaza, dat fiind faptul ca l-am si testat ;-)

  ReplyDelete