Pages

January 14, 2011

Blitz CLR 300 Dynaphos – Review

Introducere


Revin cu un nou review, de data aceasta pentru un produs din gama high end de la Dynaphos si anume un bliț CLR 300 cu puterea de 300Ws. Alte modele din seria CLR sunt CLR 600 și CLR 1000, cu puterile corespunzătoare 600Ws și respectiv 1000Ws.Caracteristici:


 • Producător: Dynaphos
 • Denumire produs: CLR 300
 • Preț: 1017 RON (Verifică prețul)
 • Putere (WS): 300 watt-secundă
 • Număr ghid (GN):  54  @ ISO 100, m
 • Alimentare rețea: 220 V AC
 • Dimensiuni:  13cm(lat.) x 13cm(H) x40cm
 • Greutate: 2.6 Kg
 • Interval putere: 6 f-stops
 • Reglaj putere:  1 – 1/32
 • Lampă de modelare: E27 – 150W
 • Senzor slave optic:  Da
 • Control telecomanda: Da
 • Suport montare umbrela: Da
 • Sursa de alimentare portabila: n/a
 • Răcire: activă (ventilator)
 • Mufa sync:  ¼ inch PC
 • Reflector: 17 inch (inclus)
 • Lampa bliț: Perkin Elmer 300 WS
 • Temperatura culoare: 5300K – 5500K
 • Reîncărcare @full: 3-4s

Ce se află în cutie?


CLR 300 vine în cutie cu lampa de bliț și lampa de modelare montate, reflector de 17cm, cablu de alimentare, cablu de sincronizare. Telecomanda poate fi achiziționată separat.


Design


Blițul are un design ergonomic si profesional. Corpul și partea din față sunt dintr-un aliaj ușor și rezistent, ce ajută la disiparea căldurii. Partea din spate are un mâner de transport si manevrare, nu e metalică, dar e dintr-un material dur și rezistent.

Tot în partea din spate se afla si panoul de control cu afișaj digital și cu butoane tactile.

Sistemul de prindere pe stativ este tot metalic și bine realizat, așa cum deja Dynaphos m-a obișnuit. De asemenea, respectă designul unității pentru cei mai pretențioși și atenți la detalii. Are același mecanism de fixare al accesoriilor, dar mie mi se pare puțin mai firav decât cel de la C-400F.

Sistemul de prindere al umbrelei este mult mai bine realizat decât la seria de bază (C-400F), iar reflectorul de 17 cm are un mic orificiu prin care se introduce tija de la umbrela, reflectorul având diametru mai mare decât unitatea.

La fel, montura Dynaphos / Bowens, și, opțional, cu adaptor se pot atașa accesorii și modificatori Hensel, Elinchrom, Broncolor si Multiblitz.


Panoul de controlPuterea blițului. Puterea este ajustabilă cu ajutorul unui potențiometru pe un interval de 6 f-stop-uri, pe un interval de la 1.0 la 6.0, în pași de 0.1 unități. Valorile sunt afișate pe ecranul digital. Pentru cei care preferă o altfel de împărțire a intervalelor: 1.0 -> 1; 2.0 -> 1/2; 3.0 -> 1/4; 4.0 -> 1/8; 5.0->1/16; 6.0->1/32 din putere.

Lampa de modelare. Puterea lămpii de modelare este reglabilă cu ajutorul a două butoane (▲Up  / ▼Down) ce se află de o parte și de alta a inscripției „MODEL”. Pentru că puterea lămpii de modelare e reprezentată pe ecran prin valori de la 1.0 la 6.0 (ca și puterea blitzului),  se poate realiza o sincronizare manuală între puterea blitzului și puterea lămpii de modelare prin alinierea celor două cifre la aceleași valori.

Butonul de test al blițului. Butonul permite declanșarea blițului manual. Se poate folosi și la descărcarea lămpii atunci când se trece într-o treaptă inferioară de putere. Pe ecran apare textul “READY” atunci când blițul este încărcat și se emite un sunet dacă este activată funcția corespunzătoare.

Butonul de sunet activează emiterea unui sunet pentru a anunța încărcarea blitzului.

Pe panou se mai află butonul de Pornit/Oprit, mufa de sync, priza de alimentare și un  locaș pentru siguranță electrică.

Celula de declanșare optică se află pe partea superioară a unității. Seria CLR are și un buton „SLAVE” ce poate dezactiva celula sau o poate seta să reacționeze la prima (S), a doua (S1) sau a treia (S2) descărcare  a unui blitz principal. Astfel blițul poate fi folosit și declanșat de un bliț de aparat dedicat ce este folosit în modul TTL . De exemplu, dacă se folosește împreună cu blițuri SBxxx de la Nikon și declanșate prin CLS, atunci CLR300 trebuie setat să declanșeze la a treia descărcare (S2). Comutarea se face prin acționarea succesivă a butonului "Slave".


Performanță


Test I

Blitzul a fost așezat la o distanță de 1,5m de fundal, setat la putere maximă și cu reflectorul de 17cm din dotare atașat.

Cu flashmetru Sekonic L-358, setat la ISO 100 și având timpul de expunere la 1/125sec. am făcut măsurători la nivelul fundalului la intervale de 0.6m pornind de la centru razei de lumină către marginea fundalului.

Rezultate:


Distanța de la centrul razei Măsurătoarea flashmetrului L-358
0 m f/36
0.6 m f/32
1.2 m f/16
1.8 m f/7.1
2.4 m f/4.5

Lumina destul de intensă, pe o rază de 1.2m, și puțin mai concentrată în centru, își pierde destul de repede din putere spre marginea fundalului (aproape de 2.4m față de centru  având mai puțin cu 4-5 f-stopuri).


Test II

Testul de reîncărcare a blitzului a fost realizat cu două Pocket Wizard Plus II ce permit sincronizarea pentru declanșarea în rafală a aparatului foto și un Nikon D700 în modul de lucru CL, pentru a putea controla numărul de cadre pe secundă.

Blitzul CLR 300 a fost setat la 1/32 din putere, la minim.

Primul test a fost făcut cu 2 cadre pe secundă; primul a fost expus corect, apoi fiecare al 4-lea cadru a fost expus corect, celelalte fiind ratate.

Nici testul cu un cadru pe secunda nu a fost trecut cu succes (relativ vorbind), blițul reușind să se încarce un pic peste 1 sec, fiecare al 2-lea cadru fiind expus corect (unul corect, unul ratat, unul corect, unul ratat etc.), celelalte fiind ratate.


Accesorii


La pachet vine cu un reflector standard de 17cm. De asemenea, se pot folosi o gamă largă de modificatori de lumină și softbox-uri cu montura Dynaphos sau Bowens. Legat de accesorii aș avea de adăugat că reflectorul standard de 14cm ce vine cu C-400F (nu pot sa spun nimic despre ce se găsește de cumpărat separat), nu poate fi montat pe CLR 300 din cauza modului de construcție a reflectorului. O să revin dacă e cazul cu detalii.


Concluzii


CLR 300 este un blitz din gama high-end de la Dynaphos și pentru cei 300Ws nivelul de lumină este destul de mare, suficient pentru orice studio de amator avansat sau fotograf profesionist. Are o plaja de putere de 6 f/stop-uri, puterea  reglându-se cu ajutorul unui potențiometru de la 1.0 la 6.0 în pași de 0.1.

CLR 300 poate fi declanșat cu ajutorul unui blitz dedicat ce este folosit în modul TTL, celula slave putând fi setată de declanșeze la primul, al doilea sau al treilea flash, dintr-o succesiune de declanșări rapide.

Deși la timpul de reîncărcare (așa cum a rezultat din teste) a ieșit mai lent decât C-400F, eu nu consider acest aspect un impediment, dar depinde foarte mult de genul de fotografie abordat.

Este o unitate bine construită, cu circuite de calitate și un design ergonomic și elegant pentru cei mai pretențioși la acest aspect. De asemenea, afișajul digital și controalele tactile aduc un plus de simplitate în utilizare și control.

Dacă aveți întrebări sau sugestii pentru a îmbunătății calitatea review-urilor, nu ezitați să lăsați un comentariu sau o întrebare. Să aveți lumină bună!No comments:

Post a Comment