Pages

December 25, 2010

Dynaphos C-400F – Review

Am revenit cu câteva modificări marcate în cadrul articolului cu [update].

Introducere

Pentru că în studio folosesc echipamente foto de iluminare și accesorii Dynaphos, m-am gândit să încerc să realizez un scurt review despre unul din ele. Așadar voi începe prin a prezenta un bliț din clasa de bază și anume C-400F, o unitate de putere medie, având 400WS. Din aceeași clasă fac parte și C-250F, C-300F și C-600F cu puterile 250Ws, 300Ws, respectiv 600Ws.

[update] Important! Puterea in Ws a blițului reprezintă o unitate de măsură electrică și nu este o unitate de măsură a nivelului de lumină emis. Așadar, blițuri cu aceiași putere pot emite niveluri de lumină diferite.


Așadar, fișa pentru C-400F:
 • Producător: Dynaphos
 • Denumire produs: C-400F
 • Preț: 1017 RON (Verifică prețul)
 • Putere (WS): 400 watt-secundă
 • [update] Număr ghid (GN):  64 @ISO 200, m (32 @ ISO 100, m)
 • Alimentare rețea: 220 V AC
 • Dimensiuni:  12.5cm(lat.) x 13cm(H) x30cm(L)/42cm*
 • Greutate: 2.3 Kg
 • Interval putere: 5 f-stops
 • Reglaj putere:  1 – 1/16
 • Lampă de modelare: E27 – 250W
 • Senzor slave optic:  Da
 • Control telecomanda: n/a
 • Sursa de alimentare portabila: n/a
 • Mufa sync:  ¼ inch PC
 • Reflector: 14 inch (inclus)
 • Lampa bliț: Perkin Elmer 400 WS
 • Temperatura culoare: 5500K
 • Reîncărcare @full: 2-3s

*  42cm lungime, măsurat cu protectia pentru lampa de modelare atașată și mănerul aflat în zona panoului de control.  [Update] Măsuratoarea nu include și suportul pentru fixarea pe stativ (min. 10cm).

Ce se află în cutie?


În cutie se găsesc: unitatea principală cu lampa de bliț și lampa de modelare montate, cablu de sincronizare de 3m, reflector de 14cm, cablu de alimentare. Ar fi fost frumos sa fie prezent si un capac de protecție a lămpii în pachet, dar se poate achiziționa separat pentru 37 RON. Capacul de protecție este util și necesar, dacă unitatea este transportată des. Lampa de modelare iese puțin în afară atunci când este montat reflectorul de 14 cm (depășește marginea reflectorului), deci nu este o protecție sigură.

Design


Unitatea are o construcție solidă și robustă din metal ceea ce asigură și o răcire pasivă excelentă. Are și fante de aerisire pentru ventilație. Panoul de control se află în partea din spate a unității și este realizat dintr-un plastic dur. Tot pe panou există și un mâner. Partea din față, unde se montează diferitele accesorii, modificatori de lumină, softbox-uri, este foarte bine construită, nici un pic de plastic, totul din metal. Per total, este o unitate pe care nu-ți este temă să o manevrezi, sigură, durabilă.

Mânerul din spate ajută la transport și la poziționare. Sistemul de prindere pe stativ este din metal și prins în șuruburi de unitate. Tot pe sistemul de prindere se află și un mic șurub de prindere a umbrelei. Reflectorul de 14cm din dotare trebuie utilizat atunci când unitatea este folosită cu umbrela.Ce-mi place foarte mult este sistemul de prindere a accesoriilor foarte simplu si sigur. Există o mică  pârghie de care se trage pentru a elibera mecanismul de prindere. E nevoie doar de o simplă mișcare circulară stânga sau dreapta, în funcție de situație, dacă se montează sau demontează un accesoriu. Montura Dynaphos este compatibilă cu montura Bowens și, opțional, cu adaptor se pot atașa accesorii și modificatori Hensel, Elinchrom, Broncolor si Multiblitz.
Panoul de control
Puterea blițului. Puterea este ajustabilă cu ajutorul unui potențiometru pe un interval de 5 f/stops, de la 1 (putere maximă) la 1/16.

Lampa de modelare. Puterea lămpii de modelare este reglabilă cu ajutorul unui al doilea potențiometru. Poziția de Off pentru lampa de modelare, nu mai există la seriile de producție mai noi, deși consider ca ar fi fost un plus dacă era păstrat.

Butonul de test al blițului. Buton ce permite declanșarea blițului manual. Se poate folosi și la descărcarea lămpii atunci când se trece într-o treaptă inferioară de putere. Între cele două potențiometre există un led marcat cu 100%. Acesta se aprinde pentru a indica încărcarea blițului la puterea selectată.

Butonul de sunet activează emiterea unui sunet atunci când blițul s-a încărcat și este gata de lucru.

Pe panoul se mai află butonul de Pornit/Oprit, mufa de sync, priza de alimentare și capacul de acces la siguranța de curent.

Celula de declanșare optică se află pe partea superioară a unității aproape de panoul de control.

Performanță


Am făcut un test care mi s-a părut destul de relevant, așa cum am văzut în alte câteva review-uri de pe Internet.

Blitzul a fost așezat la o distanță de 1,5m de fundal, setat la putere maximă și având atașat reflectorul de 14cm din dotare. Pentru măsurătoare am folosit un flashmetru Sekonic L-358, setat la ISO 100 și timpul de expunere 1/125sec. Măsurătorile au fost făcute la nivelul fundalului la intervale de 0.6m pornind de la centru razei de lumină către marginea fundalului.

Distanța de la centrul razei
Măsurătoarea flashmetrului L-358
0 m
f/22

0.6 m
f/22

1.2 m
f/18

1.8 m
f/11

2.4 m
f/8
Se observă o rază de lumină destul de consistentă și uniformă până aproape de 1.2m (față de centru),după care începe să scadă destul de repede până la aproximativ 4 f-stop’uri la 2.4m față de centru.

Pentru a testa performanțele de reîncărcare a blitzului, am folosit două Pocket Wizard Plus II ce permit sincronizarea cu blițul pentru declanșarea în rafală și un Nikon D700 setat pe modul de lucru CL (pentru a putea seta numărul de cadre pe secundă). C-400F a fost setat la 1/16 din putere, adică la minim. La primul test, cu 3 cadre pe secundă, din 10 cadre doar primul a fost expus corect, restul fiind ratate. La al doilea test cu 2 cadre pe secundă, primul a fost expus corect, restul subexpuse (dar nu negre). Testul cu 1 cadru pe secunda a fost trecut cu succes, blițul reușind să se încarce sub 1 sec (aprox. 0.6-0.8sec).

Accesorii


La pachet vine cu un reflector standard de 14cm. În rest, se pot folosi o gamă largă de modificatori de lumină și softbox-uri cu montura Dynaphos sau Bowens.

Modificatori de lumină și accesorii Dynaphos

Spoturi si fresnel

Softbox-uri

Concluzii


În concluzie, C-400F este o unitate de bliț foarte bine construită, stabilă, ce poate fi utilizată pentru o gamă largă de aplicații fotografice în studio. Deși, face parte din clasa de bază de unități de blițuri de la Dynaphos, eu îl folosesc de mai bine de un an cu rezultate foarte bune. Pachetul ar fi fost complet cu un capac de protecție inclus deoarece este obligatoriu pentru transport sau stocare.

La putere minimă, blițul se încarcă în aprox. 0.6-0.8sec, având posibilitatea de a fotografia cu 1 cadru pe secundă. La putere maximă timpul de încărcare este destul de mare, dar pentru fotografie de produs, catalog, portrete etc., unde nu trebuie capturat un subiect în mișcare sau acțiune, este un bliț ce poate fi folosit cu succes.

[update] Numărul ghid este destul de mic (64 @ ISO 200, m sau 32 @ ISO 100, m), relativ la puterea electrică de 400Ws. Prin comparație, CLR 300Ws re un număr de ghid de 54 @ ISO 100, m.

Sper să am ocazia să testez si alte unități de la Dynaphos pentru a-mi putea face o idee generală, deocamdată acestea sunt concluziile. Lumină bună!Mai jos o fotografie realizată cu un singur C-400F cu reflector standard de 18cm cu dublă difuzie.


No comments:

Post a Comment