Pages

June 8, 2009

... Copyright

Ce înseamnă copyright?
De ce avem nevoie de el?
Cum ne folosim de acest drept?
E valabil acest cuvânt şi în România?

Nu voi încerca să răspund prea amplu la aceste întrebări pentru că nu aş avea calificarea necesară, dar voi încerca să deschid o discuţie legată de acest subiect şi voi începe cu definiţia din DEX a cuvântului copyright.

Aşadar, copyright înseamnă:

  1. drept rezervat autorului sau editorului de a reproduce şi de a vinde o operă literară, artistică sau ştiinţifică;

  2. drepturi legate de autor.


În cazul unui fotograf, reprezintă o protecţie legală împotriva reproducerilor neautorizate ale fotografiilor realizate de acesta. În Romania, există Legea privind dreptul de autor şi drepturi conexe şi ar fi bine să fie citită de toţi fotografii amatori (probabil, cu siguranţă, sunt mulţi care nu ştiu nici măcar de existenţa ei), dar şi de profesionişti (aceştia din urmă cunosc mult mai bine acest aspect).

Această lege este întărită de Convenţia de la Berna (oficial - Convenţia de la Berna pentru Protejarea Operelor Literare și Artistice), ce reprezintă o înțelegere menită să reglementeze și să armonizeze pe plan internațional legea privind dreptul de autor. Mai multe găsiți pe site-ul oficial The Berne Convention. Această convenție este semnată de aproximativ 164 de țări printre care, cu bucurie, regăsim și România.  [Sursa: Berne Convention Signatories].

Altă resursă: Copyright Basics

Este oare suficient ca o fotografie să fie marcată cu simbolul © sau cuvântul Copyright lângă numele autorului?

No comments:

Post a Comment