Pages

May 31, 2009

... cum îmi aleg aparatul de fotografiat

Vreau să-mi cumpăr un aparat de fotografiat şi nu mă pot decide. Aş vrea un DSLR, dar nu ştiu care e mai bun. Am discutat cu diferite persoane şi, unii mi-au recomandat Canon, alţi Nikon, alţi Pentax etc. Ştiu că te mai pricepi, aşa că te rog, spune-mi ce să aleg?

Cam aşa ceva întrebam şi eu acum doi ani înainte să-mi cumpăr un aparat de foto. Fiecare persoană pe care o întrebam îmi recomanda ceea ce avea: Canon nu ştiu de care, pentru că are asta şi asta,... Nikon, pentru că are asta şi asta. În felul ăsta nu ajungeam la nici un rezultat.

În final mi-am luat Nikon şi pentru că între timp am început să primesc şi eu astfel de întrebări, (ce aparat e mai bun?), vă spun ce am facut eu şi dacă va ajuta cât de cât în luarea unei decizii, atunci scopul articolului a fost atins.:)

Ceea ce contează cel mai mult la un aparat, la utilizarea lui, este confortul sau plăcerea de a-l ţine în mână. Unii au degete mai groase, mai subţiri, mai scurte, mai lungi, palme mai mici etc. ,deci, indiferent de marca aparatului, este foarte important să-l probezi în primul rând pentru acest criteriu. Aşadar, te duci la magazin şi ceri să testezi potenţialele aparate de la diverşi producători. De exemplu, eu având degete mai subţiri şi mai lungi (de pianist ;)) ), testul a fost trecut de Nikon.  Gripul aparatului s-a potrivit perfect în mână, este foarte bun din punct de vedere ergonomic, iar cauciucul moale cu care este acoperit îi conferă o aderenţă mare.

Al doilea aspect, după care am ales camera, a fost vizorul (viewfinder-ul). Pentru că am probleme cu ochii, aveam nevoie de un vizor mare şi luminos. Partea cu luminozitatea are altă poveste. La fel ca mai sus, aparatul trebuie luat şi probat. În cazul meu, tot Nikon a câştigat. Are un vizor mult mai mare decât la Canon, cel puţin la modelele entry-level şi semiprofesionale pe care am avut ocazia să le probez.

După aceste două criterii, cred că putem trece şi la aspecte tehnice. În această privinţă, totul este relativ, depinde de motivul pentru care cumperi acel aparat.  Unul din cele mai bune site-uri cu review-uri despre aparate foto, şi nu numai, este dpreview.com.
Cea mai utilă funcţie cred că este Ghidul de cumpărare - Faţă în faţă (Buying guide: Side-by-side). Aici îţi alegi modelele dorite şi sunt afişate foarte frumos toate specificaţiile tehnice una lângă cealaltă pentru a compara foarte uşor între ele.

Concluzie: Dacă aici am vorbit mai mult despre Nikon, nu inseamnă că trebuie să alegi Nikon. Ideea este să te duci la magazin, să te uiţi, să întrebi şi cel mai important, SĂ PROBEZI. Oricare aparat e bun, fiecare are avantajele şi dezavantajele lui, în final...tot fotograful contează. ;)

No comments:

Post a Comment